Istraživači istražuju misterije antarktičkih planina

Istraživači istražuju misterije antarktičkih planina

21.07.2007

Antarktičke planine dužine od 3.000 km su dominantno obilježje antarktičkog kontinenta, samo što do sada znanstvenici nisu bili u stanju da adekvatno objasne kako su nastali.

U novom istraživanju geologisti javljaju da su planine nastale kao ostatak ruba platoa gigantskih razmjera koji se počeo protezati i istanjavati prije nekih 150 miliona godina, ostavljajući vrhove da zavijaju rub ogromnog polja.
Ovo istraživanje je revolucioniralo razmišljanje o evoluciji Antarktika. Ranija istraživanja su razmotravala načine na koje su se planine možda izdigle; trenutno istraživanje tvrdi kako su bile visoke već davno ranije, i da je okolno tlo potonulo. Nakon što je planinski lanac izoliran, njegova topografija čiji su vrhovi visoki 4,5 km, se istakla podlokavanjem koje su uzrokovali glečeri.

Neki od istraživača su obavili obiman rad na poljima Antarktike da bi prikupili primjerke stjena i geofizičkih podataka kojima bi podržali svoje ideje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan