Insekti kao uzrok izumiranja dinosaurusa

Insekti kao uzrok izumiranja dinosaurusa

09.01.2008

Američki istraživač je došao na ideju da su za izumiranje dinosaurusa možda odgovorni insekti. Ovim se još jedna teza priključila raspravi o propadanju ove vrste.

Dinosaurusi su izumrli prije nekih 16 miliona godina. Naučnici se još uvijek nisu složili oko razloga. Dok neki tvrde da su nestali sa Zemlje pod uticajem udara asteroida i erupcija vulkana, drugi tvrde da je do toga došlo nedostatkom ženki i tako dalje. Svim tezama se sada pridružila i teza da su za izumiranje ove životinjske vrste odgovorni insekti.

Navodno je moguće da je širenje insekata dovelo do razvoja biljaka sa laticama, dok je drugih biljnih vrsta postajalo sve manje, pa i onih koje su dinosaurusi biljojedi preferirali kao ishranu.

Također je moguće da su insekti dinosaurusima prenijeli određen broj bolesti od kojih su ove životinje ubrzano ginule.

Naučnik koji je i postavio ovu tezu smatra da je to izumiranje trajalo možda čak i do milion godina. Također je moguće da insekti nisu jedini krivci, nego da sve navedene teze imaju svoj udio u tome.

Iz vremena nakon udara asteroida na poluotok Jukatan prije 64 miliona godina, nijedan fosilni ostatak dinosaurusa nije pronađen, što ukazuje na to da ih nakon udara više nije bilo na Zemlji.

Njihovom nestajanju su naravno mogle pridonijeti i erupcije vulkana, a insekti su možda samo prelili kap u čaši.

Ova teza i nije čudna koliko se nekima vjerovatno čini. Ipak su insekti oni koji su preživjeli gotovo sve katastrofe na Zemlji i imaju utjecaj na cijeli ekosistem. Na kraju krajeva, i ljudi preko insekata obolijevaju od strašnih bolesti, kao što je na primjer malarija.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan