Inke su svojevremeno usavršili trepanaciju – otvaranje lubanje

Inke su svojevremeno usavršili trepanaciju – otvaranje lubanje

15.05.2008

Trepanacija predstavlja operativni zahvat usljed kojeg se pacijentu otvara lubanja. SPIEGEL ONLINE izvještava o naučnom istraživanju u kojem su dva naučnika zaključila da su Inke ovu tehniku usavršili i većina operisanih je živjelo desetljećima nakon zahvata.

Američki naučnici Valerie Andrushko i John Verano su u časopisu “American Journal of Physical Anthropology” objavili rezultate istraživanja koja su vršena na lubanjama Inka.

Naime, svaka šesta iskopana lubanja ima rupu. Na rubovima se može prepoznati i da je većina operisanih preživjela operaciju bez problema i živjela još nekoliko desetljeća nakon toga. Također su zahvaljujući posebnim preparatima kojima su Inke dezinficirali rane bile rijetke infekcije.

Među probušenim lubanjama ima i muških i ženskih ali je broj muških veći.

Dok su u 15. stoljeću Europljani ginuli brzo i što bezbolnije ubodom strijele, Inke su koristili okrutnije metode ratovanja. Većinom su koristili maljeve kojima bi usljed borbe često samo ranili protivnika i nanosili mu oštećenja lubanje. Iz tog razloga su Inke i koristili ovu metodu liječenja.

Interesantna je činjenica da se još uvijek ne zna čime su Inke uspjevali napraviti rupe u lubanji jer tadašnji poznati metali nisu bili dovoljno čvrsti da bi mogli rezati kost.

Količina operisanih lubanja varira od groblja do groblja. Verano poznaje groblje na kojem je 50 posto svih muškaraca, 30 posto žena i 30 posto omladine operisano.

Moguće je da uzrok ovakvim zahvatima nije bio samo rat nego i bolest. Razlog su mogle biti i jake glavobolje ili mastoiditis, upala sljepoočne kosti izazvana neliječenjem upale srednjeg uha. Naučnici smatraju da je tadašnji liječnik tražio mjesta boli i tu bušio. Tako je na jednoj lubanji pronađeno čak sedam rupa.

Unatoč ovoj studiji, trepanacija kod Inka predstavlja i dalje jednu od najvećih misterija u povijesti medicine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan