Industrijske godine svemira

Industrijske godine svemira

10.10.2007

Da li svemirske eksploatacije mogu pomoći u izbjegavanju ekoloških kriza?

Sovjetski savez uspješno je lansirao Sputnik I prije pedeset godina, što je bio početak upotrebe svemira u političke, vojne, tehnološke i naučne svrhe. Od tada smo pokrenuli na stotine satelita, svemirskih proba, teleskopa, misija na mjesec i planetarnih ispitivanja. Sada politički analitičar Rasmus Karlsson sugerira da se može predvidjeti održiva budućnost svemira koja nije moguća sa Zemljine perspektive.

Članak je objavljen u oktobru pomoću izdavača publikacije “Inderscience”, Karlsson, istraživač sa univerziteta University of Lund, Švedska, objašnjava da su se tokom godina izgradile dvije struje mišljenja za održivanje evolucije. To su ekologizam i svijest o zašiti okoliša. Ekologizam nudi soluciju pomoću naglašavanja glavnih socio-ekonomskih reformi u post-industrijskom dobu. Pobornici zaštite okoliša se u suprotnom fokusiraju na zaštitu, obnavljanje i poboljšavanje prirodnog okoliša u sadašnjem okviru.

Međutim, Karlsson, podsjeća da postoji i treći pristup za održiv razvoj koji je do sada bio isključen iz agende, a to je velika skala industrijske ekspanzije unutar svemira.

On podsjeća na to da se pristup osjetljivim materijama koje su pronađene na Mjesecu kao što je nefiltrirana solarna energija može koristiti za dramatično povećavanje naših resursa i energije, pružajući neograničene odvode zagađenosti. Ovakav pristup će zadovoljiti dva do tri najzahtjevnija problema u vezi sa očuvanjem okoliša, dolazeći do obnavljajućih izvora energije i uklanjanja zagađenosti.

Manjak resursa, zagađenost i nestajanje fosilnih goriva postali su ozbiljna ekološka zabrinutost u posljednjih nekoliko decenija. Zbog toga su zaštitnici okoliša pozvali na masovnu redukciju energije i materijalnih proizvoda. Naizgled nepovezano, ali paralelno je to da je se obećanje istraživanja svemira ograničilo na optimiste tehnologije čiji ekonomski okvirni rad samo rijetko priznaje takav manjak. Karlsson sugerira da je vrijeme za usklađivanje politike za neophodni tehnološki optimizam i za osmišljavanje ujedinjene političke verzije za 21. stoljeće koja će omogućiti vođenje ka održivom očuvanju planete pomoću širenja svog utjecajnog prostora u svemiru.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan