Indijci su ranije predvidjeli Newton-ovo 'otkriće'

Indijci su ranije predvidjeli Newton-ovo 'otkriće'

09.10.2007

Slabo poznata škola u sjevernozapadnoj Indiji otkrila je jedan od glavnih zakona moderne matematike, još stotinu godina prije Newton-a, prema novom istraživanju.

Dr. George Gheverghese Joseph sa univerziteta "University of Manchester" kaže da je ‘Kerala School’ otkrila ‘beskonačan niz’- koji je jedan od glavnih komponenata računanja –oko 1350.

Otkriće je u knjigama trenutačno i pogrešno pripisivano Isaac-u Newton-u i Gottfried-u Leibnitz-u krajem 17 stoljeća.

Tim sa univerziteta "Manchester" i "Exeter" su utvrdili da je Kerala School također otkrila koliko iznosi oznaka Pi i u računanju su koristili Pi=9,10 a kasnije i 17 decimalnih mjesta.

I to je veoma značajan dokaz koji su do kojeg su Indijci došli, sa ovim otkrićima upoznali su se Jezuitski missionari koji su posjetili Indiju tokom 15. stoljeća.

Spoznajama o kojima su oni govorili, moglo su eventulno doći i do Newtona.

Dr. Joseph je došao do otkrića dok je ispitivao nepoznate indijske članke, radi objavljivanja treće edicije njegove najbolje prodavane knjige ‘The Crest of the Peacock: the Non-European Roots of Mathematics’.

On kaže: “Na početke moderne matematike obično se gleda kao na europska dostignuća, ali otkrića iz srednjovjekovne Indije 14. i 16. stoljeća bila su ignorirana ili zaboravljena.

“Sjaj Newtonog rada na kraju 17. stoljeća bio je neumanjen - posebno kada se radi o algoritamskim računanjima.

“Ali i druga imena iz Kerala School, osobito Madhava i Nilakantha, bi trebali stajati rame uz rame sa njim kao otkrivačima značajnih komponenata računanja - beskonačnog niza.

“Postoji mnogo razloga zašto doprinosi Kerala škole nisu bli poznati - glavni razlog je zanemarivanje naučnih ideja koje potječu van evropskog svijeta- ostavština europskih kolonija i van njih.

“Ali također je malo poznato o srednjovjekovnim oblicima lokalnog jezika Kerala, Malayalam, kao i nekim od najznačajniji tekstova, kao što je i Yuktibhasa. Ostali su nepoznati kao i mnogi matematički zapisi.

On je dodao: “Iz nekih nerazumljivih razloga, uobičajni dokazi zahtjevaju utvrđivanje prijenosa znanja sa istoka na zapad, koje je mnogo značajnije nego prenos znanja na znanje sa zapada na istok

“Vjerovatno je teško zamisliti da će se Zapad odreći 500-godišnje tradicije značajnog znanja i knjiga iz Indije i Arapskog svijeta.

“Ali mi smo pronašli dokaze koji idu mnogo dalje od toga. Naprimjer je postojalo mnoštvo mogućnosti za sakupljanje informacija kao što je prisutnost europskih Jezuita u to vrijeme.

“Oni su učili pomoću značajne matematičke osnove u matematici i veoma vještog lokalnog jezika.

“I postojala je snažna motivacija: Papa Grgur XIII postavio je odbor za nadgledanje Julijanskog kalendara.

“U komisiji bio je njemački Jezuit astronom i matematičar Clavius, koji je u više navrata pokušavao doći do saznanja o tome kako ljudi prave kalendar na drugim dijelovima svijeta. Kerala School je bila nesumnjivo vodeća u ovom domenu.

“Jednostavno je postojala snažna želja i potreba za boljim navigacijskim metodeama, uključujući očuvanje tačnog vremena na istraživačkom putovanju i velike nagrade ponuđene matematičarima koji su se specijalizirali u domenu astronomije.

“Opet, postoji mnogo takvih potreba za informisanjem širom svijeta vodećih Jezuitskih istraživača u Europi. Kerala matematičari su bili veoma vješti u ovoj domeni.”

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan