Holandija planira zaštitu od razarujućih posljedica globalnog zatopljenja

Holandija planira zaštitu od razarujućih posljedica globalnog zatopljenja

14.10.2008

Prema najnovijim proračunima, razina mora će se već u ovom stoljeću podići za oko jedan metar. Za Holandiju bi to moglo završiti kobno, budući da pola države leži ispod nadmorske visine. Iz tog razloga vlada te države već planira novi projekat koji bi zemlju mogao zaštititi od posljedica globalnog zatopljenja.

Unatoč činjenici da Holandija ima brane koje su toliko jedinstvene u svijetu da su postale turistička atrakcija, najnoviji rezultati o procjeni globalnog zatopljenja i njenih posljedica su natjerali Holanđane da razmišljaju o novom preuređivanju sistema za zaštitu kopna. Naime, led na Grenlandu i glečeri se tope tolikom brzinom da stručnjaci smatraju da će se razina mora do 2100. godine podići čak za 0,6 – 1,3 metra.

Novi projekat će sve promjene i probleme nastale globalnim zatopljenjem kao i one koje prethode u ovom stoljeću morati uzeti u obzir.

U obzir se na primjer mora uzeti i činjenica da globalnim zatopljenjem količina vode rijeka Rajne i Meuse ljeti opada a zimi raste. Kako ušća ovih rijeka nisu prikladno zaštićena i većinom su naseljena, dolazi do poplava. Ljeti s druge strane nedostaje voda za kretanje brodova, poljoprivredu i sično.

Kraj realizacije projekta je predviđen za 2050. godinu.

Međutim, vlade u toku ovog projekta će morati zahtjevati visoke poreze od stanovništva, kako bi se projekat mogao isplatiti.

Iz tog razloga postoje kritike prema kojima Holandija dobro realizuje istraživanja ali kada je riječ o realizovanju projekata, onda to sasvim drugačije izgleda.

Ako se u pak obzir uzme da je postojeća infrastruktura za zaštitu kopna ukupno koštala oko 2,5 bilijuna dolara, itekako se isplati ulagati ponovo u nju i ne dopustiti da se jednog dana gradi ispočetka.

Odustati od cijele infrastrukture i dijela zemlje, to Holanđanima ne dolazi u obzir.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan