Hoće li godina 2007. nadmašiti 1998. po vrućini?

Hoće li godina 2007. nadmašiti 1998. po vrućini?

06.11.2007

Zadnjih dana se znanstvenici širom svijeta raspravljaju o tome, da li će godina 2007. uspjeti nadmašiti najtopliju zabilježenu godinu, 1998. U raspravu se uplela i NASA, koja unatoč opravdanim sumnjama još uvijek ne tvrdi zasigurno da neće biti tako.

Doduše, NASA za najtopliju godinu do sada i ne uzima 1998. nego 2005. jer je svojim satelitskim mjerenjima zaključila da je klima na Arktiku te godine bila najblaža do sada.

U zadnjih 12 godina je obilježeno najtoplijih 11 godina što jasno ukazuje na ustrajnost globalnog zatopljenja.

Razlog sumnji da će ova godina unatoč izvanredno toplim mjesecima do sada postati najtoplija godina broj jedan opravdava fenomen zvan La Niña. La Niña ogromne količine hladne vode tjera na površinu mora. U zadnjih nekoliko godina se upratilo slabljenje ove pojave u korist prirodnoj pojavi El Niño, za čiju učestalost se nepotvrđeno krivi efekat staklenika, pri kojoj dolazi do suprotne pojave, zatopljenja morske površine. Unatoč tome La Niña ove godine dolazi ranije nego inače i očekuje se da će biti odgovorna za zadržavanje nižih temperatura sve do proljeća 2008. godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan