Hiperbrza zvijezda iz susjedne galaksije

Hiperbrza zvijezda iz susjedne galaksije

29.01.2008

Jedna mlada zvijezda se ubrzano udaljava od naše galaksije. Tako brzo da astronomi nisu sigurni oko toga, odakle je došla.

S obzirom da je zvijezda mlada, proputovala je previše da bi mogla biti iz naše galaksije. No, proučavanjem brzine kojom se kreće, intenzitetom svjetlosti i hemijskim sastavom repa, tim naučnika sa Belfaškog Univerziteta je zaključio da dolazi iz susjedne nam galaksije – Velikog Magelanovog oblaka. Rezultati pokazuju da se radi o zvijezdi odbačenoj iz te galaksije velikom crnom rupom koja tek treba da bude nađena.

Ova zvijezda (HE 0437-5439) je tzv. zvijeda tipa B, stara oko 35 milijuna godina, a kao značajna karakteristika jeste i njena velika brzina kretanja. Ona je jedna od deset otkrivenih zvijezda koje su uočene da se velikom brzinom udaljavaju od naše galaksije. No, ova je malo drugačija. Dosta je slična našem Suncu, a njen tip i starost upućuju na to da je izbačena iz centra naše galaksije gdje znamo da se nalazi supermasivna crna rupa. Ali ovo nema smisla zato što bi toj zvijezdi onda trebalo oko 100 milijuna godina da se nađe na lokaciji na kojoj je sada, što je u kontradikciji sa njenom starošću.

Da bi objasnili ovu enigmu, astronomi su pretpostavili da je HE 0437-5439 ili tzv. „plava skitnica“ (blue straggler) – relativno mlada, masivna zvijezda nastala spajanjem dviju zvijezda manje mase u Mliješnoj stazi ili da potiče iz Velikog Magelanovog oblaka.

Utvrđeno je da se kreće brzinom od 2.6 milijuna kilometara na sat odmičući se od Mliječne staze i Velikog Magelanovog oblaka u međugalaktički prostor.

Zvijezde u Velikom Magelanovom oblaku su mnogo siromašnije hemijskim elementima od zvijezda u našoj galaksiji. Tako je moglo biti utvrđeno da li ova zvijezda liči na one iz naše galaksije ili ne. I potvrđeno je da bi mogla biti iz Velikog Magelanovog oblaka, a sad je samo ostalo da se nađe crna rupa koja ju je izbacila.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan