Groblje kao dokaz nekadašnje plodnosti današnje pustinje

Groblje kao dokaz nekadašnje plodnosti današnje pustinje

15.08.2008

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu su našli dokaz u središtu Sahare da je tu tlo bilo nekad plodno

Oko 200 grobova pronađeno u pustinji Tenere u državi Niger dokazuju da je tu danas pustinjsko tlo bilo nekada plodno. Interesantno je da je upravo ovo mjesto najudaljenije od mora u Sahari.

Prije nekoliko hiljada godina su ovdje očito živjeli ljudi. Tačnije rečeno, dva naroda su u razmaku od hiljadu godina naseljavali ovo područje. Prvi prije 8000 do 10000 godina, a drugi prije 4500 do 7000 godina.

Simbol nekadašnje plodnosti ovog područja pogotovo predstavlja jedan grob u kojem su leševi majke sa dvoje djece položeni na cvijeće što dokazuju ostaci peludi.

Paul Sereno je zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Čikagu predstavio rezultat njihovog istraživanja na preskonferenciji udruženja 'National Geographic Society' (Društvo Nacionalne geografije).

Naučnici su također naišli i na ostatke životinja kojih više nema u tom području, kao što su slonovi, žirafe, jelenska antilopa i afrička divlja svinja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan