Gorila Jenny uginula sa 55 godina u zarobljeništvu

Gorila Jenny uginula sa 55 godina u zarobljeništvu

06.09.2008

Najstarija gorila u zarobljenštvu – Jenny, ženka od 55 godina, uginula je danas u zoološkom vrtu u Dallasu gdje je provela više od polovine svog života.

Zoološki vrt je u četvrtak navečer, nakon raznih pokušaja da joj spase život od tumora koji se pojavio u njezinom stomaku odlučio da je uspava. Jenny je odbijala jesti i piti već duže vrijeme, a i testovi su pokazali da se neće moći oporaviti.

“U zadnje dvije sedmice smo primjetili da se ne osjeća baš dobro”, rekao je Greene. "Bila je to odluka o kvaliteti života."

Organizacija “International Species Information System” koja čuva podatke od 700 ovakvih institucija širom svijeta je potvrdila da je Jenny bila najstarija gorila u njihovoj bazi podataka.

Gorile u divljini inače žive od 30 do 35 godina, ali uz veterinarsku njegu i zaštitu od predatora u zoološkim vrtovima mogu živjeti i duže.

Prema Organizaciji, najstarija živa gorila trenutno ima 51 godinu, a to je ženka Colo smještena u zoološkom vrtu “Columbus Zoo”. Colo je prva gorila rođena u zarobljeništvu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan