Fizičar dobio prijetnje smrću

Fizičar dobio prijetnje smrću

09.09.2008

Nakon što je 29. augusta, 2008. sud odbio hitnu tužbu kojom se u zadnjem trenutku pokušao zaustaviti početak projekta u Cernu, jedan američki nobelovac - fizičar sada tvrdi da je dobio prijetnje smrću.

Protivnici projekta u kojem će ubrzivač čestica, LHC ubrzati atome do najveće brzine do koje su ikada ubrzane u jednom ubrzivaču i dovesti do njihovog sudara, nisu uspjeli zaustaviti planirani početak, 10. septembra, 2008. godine. Barem ne do sada.

Jedan fizičar koji podržava ovaj projekat, Frank Wilczek je za njemački naučni časopis “Spiegel Online” izjavio kako je dobio prijetnje smrću putem e-maila i telefona. Sadržaj prijetnji nije htio objaviti, da na taj način ne bi dodatno “sipao ulje na vatru”. Ovaj naučnik je 2004. godine sa dvojicom kolega dobio Nobelovu nagradu za fiziku i trenutno predaje kao profesor fizike na institutu “Massachusetts Institute of Technology” u Cambridge-u.

Navodno grupu protivnika ovog projekta ne čine više samo naučnici koji smatraju da imaju opravdane sumnje u sigurnost ovog projekta, nego i radikalni proroci koji proriču smak svijeta.

Hiljade tehničara i naučnika godinama rade na ovom projektu. Izgradnja tunela dužine 27 kilometara je koštala tri milijarde eura a različiti eksperti za sigurnost su više puta potvrdili sigurnost izgrađenog objekta u kojem će se sudarati protoni brzinom od 99,9999991 posto brzine svjetlosti.

Najnovija sigurnosna studija na ovu temu je objavljena u stručnom magazinu “Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics” i u njoj su naučnici zaključili ono što je zaključeno već 2003. godine – da izvođenje eksperimenta u LHC-u nije opasan. Na ovoj studiji su radili naučnici iz Cerna, sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari i sa Ruske akademije nauka.

Naučnici u Cernu su izjavili kako će svaki sudar protona proizvesti toliko energije, koliko je proizvedu dvije mušice pri sudaru. A što se tiče nastanka crnih rupa prilikom sudara, naučnici tvrde da će te rupe, ako uopšte nastanu, biti jako sitne i neusporedive sa crnim rupama u svemiru u svakom smislu te da će se odmah nakon nastanka i raspasti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan