Festival znanosti u Sinju

Festival znanosti u Sinju

25.03.2011

Ove godine, Festival znanosti u Sinju obilježit će se kao prvi regionalni Festival znanosti u povijesti Republike Hrvatske na kojem će sudjelovati znanstvenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Ove godine su organizatori odlučiti otići korak dalje i godišnji Festival znanosti podići na regionalni nivo te pozvati znanstvenike iz regije, tj. iz Slovenije, Srbije i iz Bosne i Hercegovine da sudjeluju na festivalu zajedno sa hrvatskim znanstvenicima.

Kao ovogodišnju temu izabrali su “Svjetlost” pa će se Festival znanosti ove godine usmjeriti na teme od fundamentalne važnosti, tj. na aktualne teme iz moderne fizike kao što su: kvantna mehanika, elementarne čestice, kozmologija, Higgsov bozon, a s time naravno i CERN, i sl. Početak festivala je u nedjelju, 10.4.2011. i trajat će do 15.4.2011.

Ova manifestacija se održava s ciljem približavanja znanosti građanima koji će imati priliku prisustvovati zanimljivim predavanjima. “Smatramo da je korisno što se ovakav događaj odvija baš u ovim vremenima kada se ozbiljno počinje sa politikom pomirenja, suradnje i dijaloga, te smatramo da ovim korakom i znanost pridonosi tom procesu, vraćajući društvu, na taj jedan simboličan način, ona uložena sredstva u znanost iz poreza građana Republike Hrvatske”, komentar je organizatora na webstranici festivala (www.fz-sinj.org).

Dodatno će se pružiti mogućnost jednom studentu iz svake od navedenih zemalja da na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu tamošnjim studentima predstavi studij iz zemlje iz koje dolazi.

Nadamo se da će ovaj događaj potaknuti Ministarstva obrazovanja u ostalim zemljama iz regiona da na sličan način ulože više truda da educiraju svoje stanovnike i približe im ljepotu i važnost znanosti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan