Europska Unija zabranila lijek Avandia

Europska Unija zabranila lijek Avandia

24.09.2010

Lijek za dijabetičare, 'Avandia' sada je zvanično zabranjen u Europskoj Uniji. I u Americi će se ograničiti izdavanje ovog lijeka na samo pojedine slučajeve.

U svijetu već duže vrijeme postoji sumnja u sigurnost lijeka 'Avandija' koji su uglavnom koristili oboljeli od dijabetesa tipa 2. Sada je Europska Unija zaključila da je rizik od srčanog napada prilikom korištenja ovog lijeka prevelik te će ga povući sa tržišta. U Americi će se 'Avandija' izdavati samo pod određenim uvjetima, tj. pacijentima koji svoju razinu šećera u krvi ne uspjevaju kontrolisati drugim lijekovima.

Proizvođači lijeka, kompanija 'GlaxoSmithKline' je čak najavila dobrovoljno zaustavljanje reklamiranja svog proizvoda.

Budući da će se 'Avandija' već sada povući sa tržišta Europske Unije, očekivan je potpuni nestanak ovog lijeka na tržištu u budućih nekoliko mjeseci.

Da se ovaj lijek koristi i u Bosni i Hercegovini, potvrdio je i Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ranko Škrbić navodeći da štetni utjecaji lijeka kod nas još nisu uočeni, ali i da je skeptičan prema 'našim ljekarima koji nemaju dovoljnu izraženost praćenja da li neki lijek koji se pacijentu ima izražene negativna djelovanja'.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan