Erupcija vulkana na Kamčatki (Rusija)

Erupcija vulkana na Kamčatki (Rusija)

09.07.2007

Vulkan Klyuchevskoy na sjevernom dijelu poluotoka Kamčatka je aktivan već od Januara ove godine, ali veće eksplozije su se počele dešavati od 28. Juna. Ove eksplozije su stvorile pojas pepela širok oko 2000km koji se proteže od Okhotskog mora pa sve do Aleuta onemogućavajući zračni promet na tom području.

Ovo je najveća erupcija na Sjevernom Pacifiku u zadnjih desetak godina. Studenti sa Univerziteta na Aljasci zajedno sa svojim profesorima pozorno prate aktivnosti ovog vulkana. Podaci se prikupljaju preko satelita, web kamera i puffa - trodimenzionalni kompjuterski model za praćenje kretanja vulkanskog pepela.

"Jako je bitno pratiti aktivnosti ovog vulkana" kaže Ken Deam, profesor geologije sa Geofizičkog instituta na Aljasci "jer iznad njega prolazi "autoput" prema Dalekom Istoku". Vulkanski pepeo se jako brzo kreće kroz atmosferu. Ovaj je prešao Beringovo more i došao do Aleuta za samo jedan dan.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan