Erupcija najvećeg vulkana u Kolumbiji

Erupcija najvećeg vulkana u Kolumbiji

24.11.2008

U četvrtak se na jugozapadu Kolumbije desila erupcija vulkana Nevado del Huila. Međutim, broj žrtava se još uvijek nagađa a i nastala materijalna šteta se tek sada zaista vidi.

Vulkan Nevado del Huila je najveći vulkan u Kolumbiji, ali i jedan od najvećih na sjevernoj Zemljinoj polutki. U četvrtak je došlo do erupcije ovog vulkana i iako je područje oko njega slabije naseljeno, štete su ogromne. Naime, erupcija je pokrenula lavine blata.

Četiri žrtve su otkrivene nakon što su spasilačke službe pregledale područje od 300 kilometara.

Ministar unutarnjih poslova, Fabio Valencia je u glavnom gradu kasnije govorio čak o deset žrtava. Spasilačke službe još uvijek nisu prodrle u sve dijelove područja u kojima je erupcija sa naknadnim odronima zemlje napravila štetu, zbog čega je moguće povećanje broja žrtava.

Vulkan je pokrenuo dvije lavine koje su u njegovoj blizini srušile šest mostova na rijeci Páez. Neka naselja su zbog toga ostala odsječena te je došlo do nedostatka namirnica. Predsjednik Alvaro Uribe je nadletio područje da bi procjenio štetu.

Nakon 500 godina je ovaj vulkan 2007. ponovo postao aktivan. Još dva vulkana u Kolumbiji, Galeras i Machín postali su aktivni prethodnih mjeseci.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan