Energija našeg tijela

Energija našeg tijela

13.02.2008

Zar ne bi bilo izvanredno da za sitne aparate koji su postali naša svakodnevnica, kao što su mobitel, walkman, ipod i slične spravice ne trebate više nositi dodatne baterije, svako malo puniti bateriju od mobitela? Nanotehnologijom će i to uskoro postati moguće.

Naše tijelo od sebe proizvodi energiju. Bilo to da je zbog kretanja ili zbog dodira sa odjećom prilikom kretanja, pa čak i ako odjeća uz pomoć vjetra leprša oko nas ili su za to odgovorne vibracije našeg srca, mi proizvodimo energiju koja se ispušta neiskorištena u okolinu. Zaista šteta, smatrali su američki naučnici oko Zhong Lin Wanga sa instituta tehnologije Georgia u Atlanti.

Naime, napravili su konac od nanovlakana koji se sastoje od kristala cinkovog oksida, debljine samo 50 do 200 nanometara (1 nanometar odgovara milionitom dijelu metra), dužine 3500 nanometara. Od ovog konca su napravili platno koje proizvodi struju u slučaju kada se vlakna miču, npr. tokom vibracije koju proizvodi otkucaj srca ili kretanje pa i vjetar.

Sve funcioniše na bazi takozvanog piezo efekta koji je otkriven davne 1880. godine. Otkrilo se da određeni materijali kao što su kristali tvore električni napon ako se deformišu. Danas se ovaj efekat koristi u različite namjene, npr. u elektronskim vozilima.

Od ovog super platna se može skrojiti odjeća koja bi korisniku obezbjedila električnu energiju za sve manje sprave koje koristi svakodnevno. Već jedan kvadratni metar ovog platna proizvodi električnu energiju u jačini od 80 miliwata što je dovoljno za elektronske spravice poput mobitela ili vojne senzore. Platno bi se moglo koristiti i u šatorima ili u vojne svrhe, smatraju naučnici.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan