Embrion triju roditelja

Embrion triju roditelja

06.02.2008

Engleski naučnici su dobili embrion, sastavljen od ćelija triju osoba. Nakon umjetne oplodnje se jezgro jajeta umetnulo u drugo jaje kao genetski materijal.

Engleski naučnici su proizveli embrion koji ima genetski materijal triju roditelja. Nakon što je umjetnom oplodnjom jezgro jajeta sadržavalo genom dvaju roditelja, izvadilo je se i umetnulo u drugo jaje bez jezgra u čijoj citoplazmi plutaju mitohondriji druge majke koji imaju vlastiti genom. Na taj način je embrion dobio DNK sva tri roditelja.

Ovaj pokus je vlada odobrila već u septembru, 2005. Rezultati su objavljeni na jednoj konferenciji, ali se još uvijek nije ozvaničilo ni u jednom časopisu.

Spomenuti mitohondriji se nazivaju i „elektrane ćelije“ i u slučaju da u njima postoji genski defekat, on se prenosi na potomke. Postoji čak 40 prenosivih bolesti koje se prenose preko takozvane mitohondrijalne DNK.

Naučnici se nadaju novim načinima na koje će pobijediti ovakve bolesti. Do sada je test obavljen samo u labaratoriji i embrioni su uništeni nakon šest dana. Ovi pokusi će izgleda potaknuti stare diskusije, započete 2005. godine nakon prvog zahtjeva za odobrenje ovog istraživanja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan