Električni degustator za espresso

Električni degustator za espresso

12.02.2008

Švicarski naučnici su razvili aparat koji testira espresso-kafu. Unutar nekoliko minuta, aparat analizira napitak i navodno je u stanju da procijeni njegove osobine toliko dobro, kako to inače rade samo profesionani degustatori.

Christian Lindinger radi u ispitivačkom centru jedne švicarske firme za prehranu i zajedno je sa svojim kolegama razvio ovu mašinu koju je predstavio u časopisu „Analytical Chemistry“.

Već duže vrijeme prehrambena branša radi na tome da zamijeni ljudske degustatore, a pogotovo kafa u ovom slučaju je predstavljala ogroman izazov.

Ovaj aparat radi na taj način što na temperaturi od tačno 65 stupnjeva C započinje svoje testiranje. Para prolazi kroz spektrometar masa i na koncu jedan softver analizira ionski profil.

Više od hiljadu različitih supstanci mogu pridodati kompleksnoj aromi kafe. Ukus donekle ovisi kako o vrsti kafe, tako i o stepenu prženja kafe.

Lindingerov tim je pregledao različite vrste espressa u spektrometru masa i identificirao čak 16 različitih vrsta iona na bazi kojih se može odrediti ukus. Mjerenje ovakve vrste traje samo dvije minute.

Istraživači su izjavili kako je mašina odredila aromu i ukus kao da su to isto uradili ljudi. Od profesionalnih degustatora espressa su tražili da procjene napitak po različitim kriterijima kao što su kiselost, gorčina i ukus ploda. Rezultati zajedno sa mjerenjima spektrometra daju krajnje rezultate za statični model po kojem će mašina uspjevati procjenjivati i nepoznate vrste espressa.

Ova metoda dobro funkcioniše, izjavili su istraživači te i da je aparat dvije espresso probe istog porijekla koje se razlikuju samo po godini branja plodova kafe procjenio kao jednake po ukusu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan