Električna energija iz kiše

Električna energija iz kiše

24.01.2008

Francuski naučnici su pronašli način da iz kiše proizvedu električnu energiju

Na ovaj način bi se manje sprave kojima nije potrebna velika količina električne energije, same mogle opskrbljivati strujom.

Prilikom pada kapljica kiše na posebnu osjetljivu površinu, dio kinetičke energije kapljica su naučnici pretvorili u električnu energiju.

Naučnici su izračunali, koliko bi se energije moglo dobiti iz kapljica kiše kada bi padale na površinu osjetljivu na dodir, na takozvani piezoelektrični materijal. Ovaj materijal pretvara pritisak u električni napon i koristi se u mnogim tehničkim spravama, kao na primjer za električno paljenje plinskih plamenika.

Naučnici su procijenili veličinu kapljica kod slabije kiše i kod pljuska sa promjerom od jednog do pet milimetara i izračunali su energiju prilikom pada kapljica. Rezultate su prenijeli na jedan eksperiment prilikom kojeg su pipetom kapali kapljice odgovarajuće veličine na piezoelektričnu površinu.

Prilikom simulirane slabije kiše, eksperimentom su proizveli jedan mikrovat električne energije što je naravno malo u usporedbi sa količinom koja se može dobiti solarnim pločama usporedive veličine.

Ipak se ovaj eksperiment može smatrati otkrićem još jednog prirodnog izvora energije koji za razliku od solarnih ploča, energiju daje i po noći i kada nema Sunčeve svjetlosti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan