Ekstrakt gloga i njegove blagodati

Ekstrakt gloga i njegove blagodati

05.02.2008

Ekstrakt gloga može pomoći u kontroliranju simptoma koji se javljaju kod srčanih oboljenja

Poznato je da je glog veoma popularan u biljnoj medicini, a također se smatra jednom od vodećih ljekovitih biljaka u Europi i Americi. Ekstrakt gloga se pravi od osušenih listova, cvijeća i bobica, koje rastu na glogu. Eksperimenti su pokazali da ekstrakt gloga povećava razinu krvi koja protiče kroz mišić srca i poboljšava otkucaje srca.

Naučnici su željeli da vide da li je kod srčanih bolesnika tokom terapije djelotvorniji ekstrakt gloga ili placebo.

Oni su izdvojili 14 randomiziranih kontrolnih tretmana, pomoću kojih su upoređivali učinkovitost terapije sa placebom i sa ekstraktom gloga. Ova studija je provedena na 855 pacijenata, a dobiveni rezultati ukazuju da ekstrakt gloga poboljšava:


    maksimalni dnevni učinak,
    povećanje tolerancije u vježbanju,
    smanjenje potrošnje kisika,
    smanjenje kratkoće u disanju kao i umor.


Nekoliko pacijenata je tokom eksperimenta imalo mučninu, vrtoglavicu i bolove u stomaku.

“Postoje dokazi koji ukazuju na to da je onda kada se pored standardne terapije pacijentima daje i ekstrakt gloga, terapija mnogo djelotvornija,“ kaže glavni autor ove studije dr. Ruoling Guo, koji radi na Medicinskom fakultetu u Peninsuli, odsjek za komplementarnu medicinu i na Univerzitetima u Exeteru i Plymouth-u, Britanija.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan