Ekonomisti pomažu klimatolozima

Ekonomisti pomažu klimatolozima

25.01.2008

Kako je pedviđanje klime odnosno klimatskih promjena danas postalo od enormne važnosti, traže se razni načini da se ono i poboljša. Tako je u Italijanskom gradu Frascatiju u septembru prošle godine održana radionica pod nazivom „Econometric Time Series Analysis applied to climate research“.

Europska Naučna Fondacija (ESF) je na ovoj radionici spojila ekonomiste i klimatologe u cilju uspostavljanja međusobne saradnje.

Iako se sa velikom sigurnošću zna da će u dogledno vrijeme doći do porasta prosječnih temperatura, ne može se sa dovoljnom preciznošću reći kakve će to imati globalne posljedice kao ni kakav će to imati utjecaj na pojedine regije u svijetu.

Kako modeliranja u ekonomiji (a i modeliranja općenito) imaju za cilj predviđanje budućnosti na osnovu podataka iz onoga što se već desilo, gospoda iz ESF-a je spojila ove dvije branše na osnovu onoga što im je zajedničko.

“Postigli smo svoj cilj da spojimo ljude iz ova dva različita ali značajna područja”, kaže Peter Thejll, jedan od organizatora. “Radionica je osmišljena kao jednosmjerna sesija u kojoj su ekonomisti klimatolozima trebali prenositi znanje iz ekonometrijskih metoda”.

Suština je da se uvedu novi načini statističkih analiza klimatskih podataka, prije svega u osmatranju relacija među različitim pojavama, kao na primjer kako dvije regije utječu jedna na drugu. No prije svega, prvo se moraju obraditi znanja dobivena na ovoj radionici i mora im se naći prikladno mjesto u klimatskim proučavanjima.

Postoje različiti problemi koji se pojavljuju u pokušajima da se predvide elementi koji utječu na klimu kao što je na primjer nivo rasta CO2 i drugi elementi. Najčešće su to faktori koji se marginaliziraju, tj. oni koji se podcjenjuju. Tu svakako spada i ljudsko ignoriranje upozorenja klimatologa.

“No, mi se nadamo da će nove metode pomoći u detaljnijoj konstrukciji naših modela”, zaključuje Thejll.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan