Einstein ponovo pobjeđuje

Einstein ponovo pobjeđuje

17.11.2007

Godine 1905, Albert Einstein je napisao svoju tezu o relativnosti vremena. To je danas poznata teorija, koja govori o tome kako vrijeme protiče brže ili sporije u odnosu na to koliko brzo se neki objekat kreće, a koji je u relaciji sa nekim drugim objektom.

Zbog toga prema ovoj hipotezi, sat koji označava vrijeme kretanja je više usporen nego isti takav sat koji je u stanju mirovanja - fenomen koji se naziva vremenska dilatacija

.

Studija koja je objavljena u subotu je potvrdila da je Einstein bio u pravu.
Istraživači su koristili akceleratorsku česticu oko materije prstenastog oblika, kako bi predstavili Einsteinovo ubrzano kretanje satova.

Nakon čega su mjerili vrijeme atomskih snopova uz pomoć preciznog laserskog spektra i uspoređujući ih sa vanjskim svijetom, oni su došli do zaključka da se vrijeme kretanja atoma zaista usporavalo.

Eksperiment, je bio potvrđen na amričkim vojnim satelitima koji pružaju signale za "Global Positioning System" (GPS) - "Sat Nav" mreža koja se koristi za navigacijsku pomoć u cijelom svijetu. GPS sateliti imaju precizne atomske satove, koji su potrebni za prenošenje sihronizovanih signala kako bi se mogle odrediti tačne pozicije.

"GPS sateliti se koriste za mjerenje pozicije objekata na zemlji.
"Naš test je potvrdio Einsteinovu teoriju.”
Ovaj eksperiment se izvodio na institutu "Max Planck" za nuklearnu fiziku u Heidelbergu, Njemačka.
Studija je objavljena u magazinu "Nature Physics".

Prvo mjerenje vremenske dilatacije provedeno je 1938. godine, kada su američki naučnici koristili "Doppler" efekat.
Einsteinova teorija relativnosti postala je osnova bezbrojnim naučno-fantastičnim pričama, upravo zbog toga zato što govori o mogućnosti distorzije vremena.
Ako jedan od blizanaca bude lansiran u svemir, bit će mlađi od drugog blizanca kada se vrati kući.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan