Egipat zahtjeva „autorsko pravo“ na piramide

Egipat zahtjeva „autorsko pravo“ na piramide

26.12.2007

Novi zakon koji uskoro treba već stupiti na snagu bi trebao štititi egipatske turističke vrijednosti koje se “kopiraju” širom svijeta i donose novac – naravno ne Egiptu.

Možda zvuči smiješno, ali se iza ove priče kriju opravdani razlozi.

Ako uzmemo u obzir da 35 miliona turista godišnje posjeti izgrađenu kopiju grada Luxora u Las Vegasu a egipatski grad Luxor samo šest miliona, onda se zaista moramo duboko zamisliti.

Egipatski časopis "El Wafd" je u nedjelju zatražio od kompleksa hotela u Las Vegasu da dio svoje zarade ustupi egipatskom gradu Luxor u kojem se nalazi poznata Dolina kraljeva.

Novim zakonom egipatska vlada zaista želi osigurati održavanje originalnosti kulturne baštine i egipatskih skulptura i izbjeći plagijate širom svijeta.

Taj zakon će se odnositi i na skulpture u obliku piramida ili sfinge bilo gdje u svijetu na kojima druge vlade zarađuju.

Ipak gospodin Zahi Hawass, generalni sekretar Visokog savjeta za starine Egipta tvrdi da je inspirisanje egipatskim znamenitostima dozvoljeno iako čvrsto podržava novi zakon i objašnjava ga time da jedino Egipat ima pravo na reprodukciju svojih antičkih skulptura.

Prema tome hotel Luxor u Las Vegasu ne mora plaćati ništa egipatskoj vladi iz razloga što je izgled hotela samo inspirisan izgledom piramida. Niti hotel zaista izvana izgleda kao prava piramida niti je unutrašnjost hotela slična unutrašnjosti pravih piramida.

Novac dobiven od plagijata bi se koristio za održavanje znamenitosti i zakon će vrijediti za sve zemlje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan