Duševna oboljenja zadobivena na radnom mjestu

Duševna oboljenja zadobivena na radnom mjestu

17.04.2009

Sve češći razlozi izostanaka s posla su duševna oboljenja, zadobivena na radnom mjestu. To su u Njemačkoj pokazale analize podataka osiguravajućih kuća koje se bave zdravstvenim osiguravanjem zaposlenika raznih firmi.

'Virtuelni magazin u trendu za novi radni svijet', kako se sami nazivaju ili 'new-worXs.de', objavili su zabrinjavajući članak o svijetu zaposlenika u Njemačkoj, oslanjajući se pri tome na podatke dobivene od dviju najvećih osiguravajućih kuća koje u fokusu imaju pružanje zdravstvenog osiguranja zaposlenim ljudima. Na osnovu anketa koje su ove osiguravajuće kuće radile među svojim klijentima, zaključili su da je stres na radnom mjestu od otprilike 2000. godine do danas drastično porastao, a s njime i razna psihička oboljenja.

Diplomirani psiholog iz osiguravajuće kuće DAK, Frank Meiners tvrdi da je za nastajanje duševnih bolesti bitan faktor kronični stres. Tvrdi čak da je od 1998. do 2008. godine zabilježen porast u oblasti duševnih oboljenja za cijelih 60 posto, to jest, sa 6,6 posto 1998. godine na 10,6 posto u godini 2008.

Osiguravajuća kuća TK dolazi do sličnih rezultata. Prema ovoj osiguravajućoj kući su izostanci sa posla u godinama 2007. i 2008. čiji uzroci su bili psihička oboljenja, zadobivena u toku rada u preduzeću, porasli za 19,6 posto, što predstavlja najveći postotak porasta od početka njihove analize u godini 2000.

Što se tiče druga dva razloga koja su također u velikom broju odgovorna za izostanke s posla – oboljenja dišnih puteva i oboljenja sustava organa za pokretanje – oni su u biti ostali nepromjenjeni.

Očito je da su razlozi izostanaka s posla sve češće duševna oboljenja i to ne duševna oboljenja koja su na primjer prenesena genima sa predaka, nego se radi o oboljenjima koja su zadobivena na radnom mjestu.

Razloga ovoj pojavi ima više. Stres je naravno glavni uzrok koji u zaposlenicima izaziva razne simptome, poput nesanice, depresije, nervoze, smetnje u konentraciji. Od spomenutih simptoma, nesanica vodi sa 53 posto.

Ugroženi su uglavnom žene, stariji zaposlenici, ali i ljudi sa manjim primanjima. Mnogi zaposlenici su pod pritiskom zbog: previše obaveza, porasta pritiska od strane poslodavca koji konstantno zahtjeva povećanje radnog učinka, premalo mogućnosti razvijanja, ali i zbog pritiska izazvanim nepostojanjem sigurnosti na radnom mjestu.

Dok se čini da rješenje ustvari ne postoji, zaposlenici sve češće pokušavaju olakšati svoje stanje alkoholom ili tabletama, ali i raznim stimulirajućim sredstvima za poboljšanje raspoloženja što još dodatno dovodi i do ovisnosti. Stručnjaci već govore o 'dopingovanju na radnom mjestu'.

U nadi da će se ovaj rastući problem ublažiti ili barem zaustaviti u rastu, DAK su dali savjete za stres uz koje bi zaposlenik mogao simptome stresa i duševna oboljenja izbjeći ili barem donekle dovesti pod kontrolu (ovdje skraćena verzija):

  1. 1. Slušati svoje tijelo koje dovoljno rano šalje signale da nešto nije uredu ili da je jednostavno dosta,
  2. 2. Pokušati otkriti stvari koje Vam daju energiju, tj. stvari koje Vas u svakodnevnom životu čine zadovoljnima ili sretnima,
  3. 3. Prestati razmišljati na način da MORATE,
  4. 4. Ispitati vlastito ponašanje pod stresom, tj. dovesti se u stresnu situaciju, na primjer prihvatiti kritike od strane drugih, što ustvari niko ne voli da biste svjesno zapazili koliko Vam se ponašanje pod utjecajem stresa mijenja,
  5. 5. Organizacija je bitna, tj. praviti sebi spisak obaveza za taj dan da biste lakše sortirali i posao ali i misli u vlastitoj glavi,
  6. 6. U stresnoj situaciji se povući jer se pod takvim uslovima često izgubi pregled nad cjelinom,
  7. 7. Postaviti sebi realne ciljeve. Baviti se više sportom i hraniti se zdravije, ali istovremeno biti svjestan i unutarnjih granica koje nas često koče u ostvarivanju svojih ciljeva i poštovati ih da ne dođe do razočarenja,
  8. 8. Pronaći sebi slične. To će Vam pomoći da se zajednički nosite sa problemima koje imate na poslu što znači da se više nećete osjećati sami u svom problemu,
  9. 9. Dopustiti sebi krizne situacije u životu i ne izbjegavati ih. Razne brige i tuga su također dio života i nakon prebrođenih kriza ćete se tek osjećati bolje. Zamislite da ih samo trpate u ladice i pustite da se gomilaju!
  10. 10. Ukoliko imate osjećaj da za Vaš trenutni posao dajete apsolutno sve: svu snagu, svo vrijeme, sve ideje, sve ambicije, a ipak stojite na jednom mjestu, pokušajte situaciju pogledati iz drugog ugla. To će pomoći da dobijete cjelokupnu sliku koja je daleko veća od one koju trenutno imate i vjerujte, pomoći će Vam u novom postavljanju prioriteta i u novim odlukama u životu.


Valja naglasiti da se ovdje radi o podacima prikupljenim u Njemačkoj. Usporedite samo jedno radno mjesto zaposlenika, na primjer u nekoj velikoj firmi u Njemačkoj i kod nas, pa sami zaključite kakvo je kod nas stanje po pitanju stresa, pa i duševnih oboljenja naših zaposlenika. Ne treba napomenuti da i bez stresa na poslu i u svakodnevnom životu, mnogi zaposlenici (kao i mnogi nezaposleni ljudi) u našoj državi boluju već od duševnih oboljenja čiji uzrok su poljedice rata.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan