Duhanski koncern financirao istraživanje o raku

Duhanski koncern financirao istraživanje o raku

27.03.2008

Američki tim naučnika sa univerziteta Cornell u New Yorku je 2006. izjavio da se rak pluća u 90% slučajeva može izliječiti. Sada je izašlo na vidjelo da je studiju financirao američki proizvođač cigareta sa 3,6 miliona dolara.

Liječnici i naučnici su bili zapanjeni izjavom naučnice sa univerziteta Cornell u New Yorku da se 80-90% slučajeva raka pluća mogu izliječiti. Međutim, Claudia Henschke je zajedno sa svojim timom godinama redovno pregledavala više od 30000 ljudi kompjuterskom tomografijom i pri tome dijagnosticirala oko 500 puta rak pluća u ranom stadiju. Naučnici su u časopisu “New England Journal Of Medicine” objavili da je rata preživljavanja u periodu od 10 godina iznosila 90%.

Studija se u krugu naučnika od početka smatrala upitnom, budući da nije postojala istraživačka grupa s kojom su se rezultati mogli usporediti kao što se to inače radi u ovakvim studijama. Bolje rečeno, nije uopće postojala grupa pacijenata sa rakom pluća u kasnijem stadiju.

Drugi su pak bili oduševljeni. Proizvođači kompjuterske tomografije su se mogli hvaliti kako se na njihovom uređaju uspio otkriti veliki broj tumora koji se nisu mogli otkriti običnim ultrazvukom. Ali i proizvođači cigareta su bili oduševljeni.

Sada je “New York Times” otkrio da je upravo jedan proizvođač cigareta financirao ovu studiju. Radi se o američkom proizvođaču Ligett.

Naučnici su zaprepašteni. John Niederhuber, direktor Nacionalnog instituta za rak (National Cancer Institute) je izjavio da bi pacijenti trebali biti u stanju da vjeruju naučnicima i da se dovođenje u pitanje tog povjerenja ne smije tolerisati.

Naime, u ovakvom slučaju financiranja se radi o čistom sukobu interesa. Sidney Wolfe iz organizacije “Public Citizen's Health Research Group” je izjavila da su rezultati istraživanja manje vjerodostojni kada postoji tajni utjecaj industrije i da ima mnogo pametnih naučnika koji ne dopuštaju sukob interesa.

Firma Ligett se ogradila od prigovora i njihova glasnogovornica je izjavila da firma istraživanje “nije ni kontrolirala ni utjecala na njega”. Međutim, duhanski koncern nije prešutio financiranje. Naime, 2000. godine je Vector Group, društvo-majka firme Ligett u izjavi za novinare navela 2,4 miliona američkih dolara namijenjenih istraživačkom projektu univerziteta Cornell.

Naučnica Henschke je u studiji objavljenoj u časopisu “New England Journal Of Medicine” spomenula da je istraživanje financirala zaklada “Foundation for the Lung Cancer: Early Detection, Prevention and Treatment” ali je prešutila činjenicu da je zaklada dobivala novac od duhanskog koncerna Ligett Group.

Osim što su zaprepašteni naučnici, zaprepašteni su i novinari iz redakcije medicinskog časopisa u kojem je studija objavljena. Kako su rezultati studije objavljeni i u američkom časopisu “Journal of the American Medical Association”, glavni urednici oba časopisa su izjavili da studiju nikada ne bi objavili da su znali ko ju je financirao.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan