Dokazan zimski san kod riba

Dokazan zimski san kod riba

05.03.2008

Naučnici su uočili da ribe iz porodice Nototheniidae u morima Antarktika padaju u zimski san. Radi se o prvom slučaju otkrivanja ove pojave kod riba.

U ledenom moru Antarktika se temperatura vode gotovo i ne mijenja. Ipak su naučnici uočili da neke ribe tokom zime prolaze kroz nešto veoma slično zimskom snu pojedinih kopnenih životinja.

Naime, riba Notothenia coriiceps zimi smanji metabolizam do minimuma i toliko se uspori, da je ronioci mogu uzeti u ruku i držati neko vrijeme.

Naučnici oko Hamish-a Campbell-a sa Univerziteta u Birminghamu su uhvatili 118 ovih riba i opremili ih malim mjernim instrumentima i odašiljačima, te ih pratili cijelu godinu dana. Zaključili su da ljeti ribe većinu vremena provode tražeći hranu pri čemu znatno dobiju na težini. Zimi se gotovo i ne kreću a metabolizam je opao gotovo za trećinu dok se težina konstantno smanjivala. U ovakvom stanju se ribe mogu uzeti u ruku.

Svakih četiri do dvanaest dana se ribe bude na nekoliko sati i aktiviraju metabolizam do ljetnog stanja. Ovo se već upratilo i kod kopnenih životinja koje padaju u zimski san.

Očito riba bez vanjske promjene temperature jednostavno mijenja strategiju iz ljetne u kojoj se gotovo cijelo vrijeme samo hrani u zimsku u kojoj troši minimalnu količinu energije.

Ono što je interesantno jeste da zimi pogotovo za ovu ribu izbor hrane unatoč smanjenju algi ostaje poprilično dobar. Iz tog razloga još nije jasan razlog ovog ponašanja, ali je sigurno doprinjeo uspješnom održavanju riba u ovim vodama.

Naučnici smatraju da i druge vrste riba iz ove porodice također padaju u zimski san.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan