Djeca utječu na izbor roditelja tijekom kupovine

Djeca utječu na izbor roditelja tijekom kupovine

20.03.2009

Naučnici Univerziteta u Beču su zaključili da su roditelji svjesni samo pola slučajeva u kojima je dijete utjecalo na izbor kupljenih proizvoda tijekom kupovine.

Roditelji su jako skloni podcjenjivanju utjecaja djece tijekom kupovine. Ovaj zaključak su donijeli naučnici koji su promatrali 178 parova roditelj-dijete bez njihovog znanja tijekom kupovine, nakon čega su ih intervjuisali. Rezultate studije su objavili u časopisu „Journal of Retailing and Consumer Services“.

Na pitanje, koliko djeca u uzrastu od 3 do 14 godina utječu na spontanu kupnju stvari prilikom zajedničke kupovine, roditelji su u prosjeku u samo 50% slučajeva pokazali da su svjesni utjecaja.

Naučnici su usput istražili i koji kriteriji utječu na izbor željenih proizvoda kod djece. Dokazalo se da djeca uglavnom biraju proizvode koji su u visini njihovih očiju. To su najčešće slatkiši i igračke koje tržni centri, svjesni ove činjenice i ne postavljaju bez razloga na niže police.

Stoga naučnici savjetuju roditeljima da tijekom kupovine manju djecu na primjer smjeste u kolica i okrenu prema sebi, kako bi im lakše odvratili pozornost.

Djeci pak savjetuju da, ukoliko žele da im roditelji kupe nešto, jednostavno lijepo zamole jer se i tu dokazalo da roditelj u većini slučajeva kada ga djeca mirno zamole za nešto, umjesto da prave scene po trgovini, ne odbija zahtjev djeteta.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan