"> " />
Dinosaurosi dišu na isti način kao i pingvini

Dinosaurosi dišu na isti način kao i pingvini

14.11.2007

Dinosauri su imali jedan od najdjelotvornijih respiratornih sistema od svih vrsta životinja, koji je indentičan respiratornom sistemu kao kod pingvina.

"Otkriće ovih struktura kod savremenih ptica i njihovih predataka pokazuje da su dinosauri imali veoma dobar respiratorni sistem, što podržava teoriju da su dinosauri bili veoma aktivne životinje koje su mogle brzo trčati dok su hvatale pljen,” kaže Dr Jonathan Codd, koji je vodio ovo istraživanje.

Koštane projekcije

Današnje ptice imaju veoma posebne respiratorne sisteme, koji se sastoje od veoma malenih čvrstih pluća.

Koštane projekcije su poznate kao procesi koji su imali značajnu ulogu u respiraciji i pokretanju.

Male kosti igraju značajnu ulogu kod pomjeranje rebara i grudne kosti tokom disanja. Oni su postali prihvatljiviji kod različitih vrsta ptica kako bi se mogli suočiti sa različitim tokovima života.

Kod ptica trkačica kosti su manje, kao što je emu (vrsta ptice vlikih dimenzija, slična nojevima), i njima nisu potrebni veliki grudni mišići da bi mogle letjeti.

Manchesterski tim je proučavao bogate fosilne ostatke dinosaura i uzumrlih ptica kao što je Archaeopteryx, koje su uspoređivali sa kosturom živih ptica.

Oni su pronašli da su ovi procesi također pronađeni kod obje vrste izumrlih ptica, kod dinosaura i savremenih vrsta.

Dinosauri su najsličniji morskim pticama po njihovoj morfologiji.

"Dinosauri koji su proučavani iz fosilni ostataka imali su iste procese u strukturama kao što su ptice koje rone," kaže Dr. Codd.

"Ovo pokazuje da je dinosaurima i morskim pticama potreban duži grudni koš koji bi im pomogao pri disanju," on je dodao.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan