Da li se pronašla pećina Romula i Rema?

Da li se pronašla pećina Romula i Rema?

21.11.2007

Po legendi Rimljana, blizance, Romula i Rema, je dojila vučica u pećini. Nakon što su odrasli, Romul je ubio brata i osnovao grad Rim.

Inače se kaže da u svakoj legendi ima i malo istine. Ako je to istina onda su ovih dana arheolozi u Rimu iskopali pećinu u kojoj su odrasli Romul i Rem.

Radi se o pećini 16 metara duboko u rimskom brežuljku Palatin. Stari Rimljani su je obožavali kao pećinu u kojoj je vučica dojila Romula i Rema, sinove boga Marsa koji su u korpi ubačeni u rijeku Tiber.

Pećina je uljepšana mramorom i školjkama. Znanstvenici su je u posljednje dvije godine mjerili endoskopima i laserima jer su se bojali da će se prilikom daljnjeg iskopavanja uništiti.

Sljedeći cilj je pronaći ulaz pećine.

U antičkim tekstovima se pećina spominje kao „Lupercale“ (lat. lupa – vučica). Godine 753 prije nove ere je navodno Romul osnovao grad Rim i nakon smrtonosne svađe sa bratom kao prvi vladar Rima sjeo na prestolje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan