Da li je topla voda štetna

Da li je topla voda štetna

30.01.2008

Tvrdnja da je topla voda iz česme štetna je više kao neka vrsta mita, mada naučnici kažu da je istinita.

Glavni razlog je u tome što topla voda mnogo brže od hladne vode vodi do rastvaranja kontaminata u organizmu. Poznato je da većina odvodnih cijevi sadrži olovo koje se lako rastvara u vodi. Olovo štetno utječe na mozak i nervni sistem, naročito kod djece.

Voda ne sadrži olovo, ali na zahrđanim vodovodnim cijevima se stvara velika koncentracija olova i na taj način dolazi do zagađivanja vode. Zavod za održavanje okoliša kaže da se olovo skuplja kako na starim tako i na novim vodovodnim cijevima, a oko 8% koncetracije olova se ispušta u vodu.

Studija koja je u 2002. god. objavljena u magazinu „Environmental Health“, došla je do podataka da voda iz vodovoda sadrži od 14% do 20% ukupnog olova.

Naučnici ipak naglašavaju da je rizik minimalan. Ali kako bi se taj rizik još više umanjio, Zavod za održavanje okoliša savjetuje da se uvijek treba upotrebljavati hladna voda iz česme za kuhanje ili pripremanje dječijih kašica i sličnih stvari. Također upozoravaju da prokuhana voda ne otklanja olovo, nego čak dovodi do povećavanja njegove koncentracije.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan