Da li je lisica bolji pas?

Da li je lisica bolji pas?

16.12.2007

Zoolozi u Sibiru su uspjeli uzgojiti pitomu lisicu. Ono što su dobili, bila je životinja koja pokazuje čak više povjerenja prema ljudima nego pas.

Već preko 40 godina, naučnici u Sibiru uzgajaju lisice u svrhu pronalaska odgovora na pitanje: Koliko vremena je potrebno za domesticiranje divljih životinja?

Da je lisica izrazito inteligentna životinja, poznato je već odavno iz basni. Ona je u stanju prevariti većinu životinja i namamiti ih da bi se nahranila. Njen način prilaženja se oduvijek smatrao lukavim.

To što su naučnici uspjeli je začuđujuće iz razloga što je lisica smatrana jednom od životinja koju je gotovo nemoguće pripitomiti.

Sama njena reakcija na prilaženje ljudi se može smatrati poprilično obeshrabrujućom.

Da je ipak moguće i drugačije, naučnici su sada dokazali i to tako što su svaki put kada bi se lisica okotila, prišli mladunčadima i uzimali onu mladunčad koja je pokazala najmanju dozu odbojnosti.

Ovakve životinja su spajali i naizad su takvim načinom uzgajanja dobili toliko pitome lisice da je gotovo zastrašujuće.

Naime, ove mlade lisice se ponašaju gotovo kao psi i ne boje se ljudi.

Nakon ovog uspjeha se zaista možemo zapitati da li je lisica bolji pas, ako uzmemo u obzir njenu veću inteligenciju.

Očito ljudima koji su odlučili domesticirati vuka, inteligencija nije bila bitna koliko je jačina pa su mu dali prednost nad lisicom.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan