Da li će Phoenix izdržati tešku zimu na Marsu?

Da li će Phoenix izdržati tešku zimu na Marsu?

30.10.2008

Phoenix je sonda poslana na Mars da ispita uzorke tla u potrazi za vodom. Izdržala je daleko duže nego što se očekivalo, ali izgleda da će je zima na Marsu dokrajčiti.

Nakon što je krajem 5. mjeseca ove godine sletila na Mars, sonda 'Phoenix' je imala poteškoće da ispita tlo na Marsu. Naučnici su bili zaprepašteni, međutim uspjeli su riješiti sve poteškoće koje su ih dočekale slijetanjem Phoenixa na Mars te je u mjesecu augustu Phoenix napokon počela kopati i ispitivati uzorke tla u pećnici.

Phoenix je radila svoj posao čak duplo duže nego što su naučnici procjenjivali da će biti u stanju. Oni su joj dali 90 dana, a Phoenix je na Marsu već 5 mjeseci.

Ono što joj sada prethodi će samo teško uspjeti 'preživjeti'. Naime, teška zima na Marsu se sprema i pošto Sunce grije u sve kraćim intervalima, Phoenix sve teže zagrijava peć, te su NASA-ini naučnici ugasili jedan grijač, ali i robotsku ruku kojom je kopala po tlu kao te peć u kojoj su se uzorci tla zagrijavali.

Naučnici se nadaju da će nakon laganog isključivanja jedne po jedne funkcije robota, Phoenix sa ostatkom energije koju će uštedjeti na taj način, uspjeti pretrpjeti zimu sa upaljenom kamericom i pojedinim neophodnim instrumentima.

Dana 28.11.'08. će Phoenix još jednom poslati podatke Zemlji. Nadajmo se da to neće biti posljednji put.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan