Crvena kosa i pjege kod Neandertalaca

Crvena kosa i pjege kod Neandertalaca

01.11.2007

Genske studije su pokazala da su neki Neandertalci imali crvenu ili plavu boju kose i svjetliju boju kože

Fosilni ostaci Neandertalaca su nam dali nepotpunu sliku; ne mogu nam reći ništa o njihovim kognitivnim vještinama ili nam pružiti potpuniju sliku o tome kako su izgledali. Otkada su naučnici sa Instituta Max Planck za Evolucionarnu antropologiju u Leipzigu počeli proučavati DNK Neandertalaca, došli su do nekih novih i iznenađujućih otkrića. Objavili su otkriće ljudske varijante FOXP2 gena kod naših najbližih srodnika. Sada su otkrili još jedan veoma interesantan detalj: Najmanje 1% Neandertalaca u Europi je imalo crvenu boju kose, prema studiji koju su radili istraživači u suradnji sa Carlesom Lalueza-Fox sa Sveučilišta u Barceloni (University of Barcelona), Holger Römpler sa Sveučilišta u Leipzigu (University of Leipzig) i Michael Hofreiter sa instituta Max Planck u Leipzigu u online izdanju Science magazina.

Fashion magazin je nedavno postavio pitanje koja je boja kose u ovoj godini najviše zastupljena, predviđajući veliku zastupljenost muškaraca i žena sa crvenom bojom kose na ulicama. S obzirom na pobjednicu reality showa „Germany's Next Top Model”, Barbaru, crvena boja kose proglašena je novom blond bojom! U stvari samo 2% svjetske populacije (i njemačke populacije) ima prirodno crvenu kosu - prouzrokovanu mutacijom u mc1r genu. Rezultirajuća promjena u proteinu koji je kontrolira uzrokuje da osobe sa ovakvim genetskim mutacijama imaju pheomelanin umjesto tamni melanin u koži, kosi i očima. To pridonosi da imaju mnogo osjetljiviju i svjetliju kožu, a u mnogim slučajevima i puno pjegica.

Znanstvenici sa instituta Max Planck za Evolucionarnu antropologiju u suradnji sa njihovim kolegama na sveučilištima u Barceloni i Leipzigu otkrili su da je 1% Neandertalaca u Evropi imalo crvenu boju kose – a to definitivno nije bilo obojeno. Istraživači su otkrili boju kose kod Neandertalaca pomoću genskih analiza: Prvo su pokušali da umnože dio mc1r gena iz ekstrakta DNK Neandertalca. Radeći to, pronašli su varijaciju kojoj se nikad nije posvetila pozornost kod suvremenog čovjeka.

Zahvaljujući seriji složenih testova, molekularni biolozi su bili u mogućnosti da odrede veličinu mogućnosti da su eksperimentalni uzorci koji sadrže tu varijantu 'zaprljani' DNK-om savremenog (suvremenog) čovjeka ili su slučajni rezultat prouzrokovan oštećenjima DNK ili PCR greškama (PCR, ili polymerase chain reaction, je metoda umnožavanja DNK). Funkcionalni testovi su zatim pokazali da je ova varijanta mnogo manje aktivna nego varijanta normalnog čovjeka. "Genetske varijante sa sličnim smanjenim djelovanjem su također poznate kod suvremenog čovjeka - iako su rezultat drugih mutacija," kaže Michael Hofreiter. "Kod ljudi, to dovodi do crvene boje kose. Zbog toga mi možemo smatrati da je jedan dio populacije Neandertalaca mogao imati crvenu ili plavu boju kose i vjerovatno čak svjetliju boju kože", smatra paleoantropologista.

Da li je crvena boja kosa kod Neandertalaca bila smatrana posebno privlačnom je nešto što znanstvenici naravno ne mogu reći.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan