Cjepivo protiv ovisnosti

Cjepivo protiv ovisnosti

03.01.2008

Kokain postaje dostupan sve širim masama a liječenja su često neuspješna. Naučnici tvrde da su pronašli cjepivo protiv kokaina kojim „isključe“ njegovo djelovanje.

Euforija, precijenjenost vlastitih sposobnosti, ekstremno pojačanje aktivnosti i naizgled poboljšana izdržljivost kokain čine poželjnom parti-drogom i stimlansom za svakodnevnost.

U veoma kratkom vremenu osoba postaje psihički ovisna a liječenje je u većini slučajeva neuspješno jer se osobe vraćaju starim navikama.

Cijena kokaina je pala i ova droga postaje dostupnija sve većem broju ljudi.

No sada naučnici tvrde da su uspjeli razviti cjepivo protiv ovisnosti o kokainu.

Do sada imunitet nije uspjevao prepoznavati suviše male molekule kokaina i reagirati na njih, ali je naučnik Thomas Kosten našao način da riješi ovaj problem. Naime, on je molekule kokaina koje je deaktivirao kemijskim putem spojio sa proteinima i također deaktiviranim bakterijama kolere.

Ova strana tijela je imunitet prepoznao i proizveo odgovarajuća antitijela kojima se molekule kokaina deaktiviraju i prije nego što dospiju u mozak.

Kada napokon izađe na tržište, cjepivo bi moglo pomoći bivšim narkomanima da se ne vrate u ovisnost jer kokain nakon cjepiva za ove ljude više nema staro dejstvo.

Na ovaj način se naučnici nadaju da će za početak barem zaustaviti trenutačni porast ovisnosti o ovoj drogi.

Koliko je ovakav način borbe protiv ovisnosti privlačan, pokazuje i činjenica da je engleski tabloid „Sun“ objavio kako je engleska vlada zainteresovana za cjepivo koje bi djecu odmah nakon rođenja učinilo imunim na kokain, heroin i nikotin.

Neki liječnici pak smatraju da su ogromni troškovi za ovo cjepivo besmisleni, budući da je nabolja metoda protiv ovisnosti i dalje prepoznavanje osoba sklonim ovoj počasti i rano pružanje pomoći osobi s ciljem jačanja njenog samopouzdanja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan