Britanski terapeuti pokušavaju liječiti homoseksualnost

Britanski terapeuti pokušavaju liječiti homoseksualnost

27.03.2009

Ispitivanje britanskih psihoterapeuta od strane naučnika je pokazalo da mnogi još uvijek pokušavaju liječiti homoseksualnost u svojoj ordinaciji – unatoč tome što sa naučnog stajališta ne postoji potvrda da je to uopšte moguće.

Londonski naučnici, tačnije Annie Barlett, Glenn Smith i Michael King sa UCL-a (University College of London), poslali su 1848 formulara na adrese raznih psihijatara i terapeuta. Od toga se vratilo 1406 ispunjenih formulara. Međutim, samo 1328 njih se moglo iskoristiti za ispitivanje.

Naučnici su rezultatima bili veoma iznenađeni. Ogroman broj terapeuta i psihijatara naime još uvijek pokušava 'pomoći' homoseksualcima i napraviti od njih heteroseksualce. Jeste da je samo 4 posto njih na pitanje, da li bi pacijentu pomogli da promjeni seksualnu orijentaciju, ukoliko pacijent to želi, odgovorilo da bi, čak 17 posto ili svaki šesti je odgovorio da je već terapijom pokušavao pomoći najmanje jednom pacijentu da ublaži homoseksualne osjećaje. Ispitivanje je također dokazalo da je učestalost ovakvih slučajeva s vremenom ostala stabilna.

Nažalost se pokazalo i da većina istih nije znala da ne postoji nijedna studija koja je uspjela dokazati uspješnost u 'liječenju' homoseksualnosti.

Što se tiče razloga i motiva koji terapeute pokreću na ovakav pokušaj, oni se od osobe do osobe uveliko razlikuju.

Dok jedni tvrde da žele pomoći žrtvama deskriminacije, drugi otvoreno priznaju da ih vlastita moralna ili vjerska ubjeđenja vode prilikom odluke o mijenjanju seksualne orijentacije ljudi. Naime, neki terapeuti su tvrdili kako seksualni čin među muškarcima izaziva fizička oštećenja ili da je jednostavno perverzan.

Jedan terapeut je naveo kako je pomagao pacijentu koji je lično toliko vezan za svoju vjeru da se boji gubitka veze s Bogom, a time i gubitka životnog smisla kao homoseksualac. Rezultate su naveli u stručnom časopisu 'BMC Psychiatry'.

Zbog tolikih iznenađujućih argumenata i razloga, naučnici su napravili webstranicu (www.treatmentshomosexuality.org.uk) na kojoj i pacijenti homoseksualci ali i terapeuti mogu iznijeti svoja iskustva sa terapijom u kojoj se od homoseksualca pokušava napraviti heteroseksualac.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan