Boje za tetoviranje štetne po zdravlje

Boje za tetoviranje štetne po zdravlje

12.03.2010

Tetoviranje postaje sve modernije i sve češće u sve mlađim krugovima. U 'modernim' državama roditelji čak svojoj maloljetnoj djeci obećavaju tetovažu u zamjenu za dobre ocjene. Međutim, pita li se iko, šta se ustvari ubrizgava pod kožu?

Većina država u svijetu ne postavlja pitanje, šta se tačno nalazi u bojama koje se koriste za tetoviranje. Švicarska vlada je 2009. godine testirala supstance koje se nalaze u pigmentima za tetoviranje. Rezultat istraživanja je bio razlog da se pojedine supstance zabrane u potpunosti. I Ministarstvo zdravstva u Baselu (Njemačka) je od 125 sastojaka za boju čak polovinu povuklo iz upotrebe zbog opasnosti po zdravlje. Naime, radilo se uglavnom o kancerogenim sredstvima koja su kemičari pronašli u sastojcima. U Švicarskoj i nakon spomenutog testiranja, čak 39 posto proizvoda i dalje sadrži netestirane pigmente.

Još uvijek se ne zna kako pigmenti korišteni prilikom tetoviranja utječu na organizam. Zasigurno se zna da jedan dio boje prilikom tetoviranja prijeđe na susjedne limfne čvorove i mijenja i njihovu boju. U raznim stručnim časopisima liječnici svako malo spominju tumore nastale usred tetovaža.

Wolfgang Bäumler, kemičar sa Univerziteta u Regensburgu (Njemačka) namjerava objaviti svoje istraživanje u stručnom časopisu 'Dermatology' u sklopu kojeg je ispitao više od 3500 tetoviranih osoba preko interneta.

Većina ih se požalilo na razne promjene na koži nakon tetoviranja. Upadljivom mu se činila činjenica da se jedna od sto osoba požalila na pojavu gnoja ispod kože nakon tetoviranja što ukazuje na upalu zbog neogovarajućih higijenskih uslova prilikom tetoviranja. Pojava plikova i crvenilo na koži su uobičajni ukoliko se koža normalizira unutar četiri sedmice. Sedam do osam posto ispitanika se žalilo na razne pojave na koži i nakon tog perioda. Pozitivno je to što je unatoč svemu 94 posto ispitanika prošlo bez upadljivih komplikacija.

U svakom slučaju treba uzeti u obzir da je u crnoj boji koja se daleko najčešće koristi, sadržan i pigment namijenjen korištenju u automobilskoj industriji ili u proizvodnji boje za printere.

Niti osoba koja tetovira, niti ona koja se tetovira nisu svjesni toga da se boja koja se koristi prilikom tetoviranja uglavnom nije namjenjena ubrizgavanju pod kožu i da može imati razne učinke (nažalost još uvijek neispitane) na ljudski organizam.

Pet posto tetoviranih se naizad odluči ukloniti tetovažu za koju se ionako najviše ispitanika odlučuje između 17. i 20. godine. Razlozi za to su i predrasude prema tetoviranim osobama čija tetovaža je često vidljiva na vratu ili nekom drugom vidljivom mjestu i često odbijanje istih prilikom prijavljivanja za posao.

Tetovaže se uklanjaju laserkim putem pri čemu se u četiri do deset seansi pojedine tačke zagrijavaju na temperaturu od nekoliko stotina stupnjeva i razbijaju u male bezbojne molekule. Ovi sastavni dijelovi za kožu nažalost mogu biti i štetniji od prethodnog pigmenta, te često ostaju vidljivi u obliku alergije ili ožiljka.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan