Bermudski trokut

Bermudski trokut

05.03.2008

Gotovo svatko zna za misteriju Bermudskog trokuta. Postoje razne teorije koje pokušavaju objasniti često nestajanje brodova i aviona na tom području, ali malo koja od tih teorija zvuči s naučnog aspekta dovoljno racionalno. Ipak, ima jedna koja se temelji na fizici i zvuči dosta uvjerljivo.

Bermudski trokut je područje između Bermuda, Floride i otočića Portorika u Atlantskom oceanu, površine oko 1140 km2. Na ovom području je zabilježeno često nestajanje brodova i letjelica, zbog čega je trokut nazvan i Đavolji trokut, a razlog čestog nestajanja je do danas ostao misterija.

Teorije pak postoje. Jedna od njih je osnovana na fizici i ne zvuči nimalo misteriozno.

Naime, dokazano je da u Bermudskom trokutu na dnu mora postoje hidrati metana. To su spojevi metana i vode koji podsjećaju na led. Samo pod visokim pritiskom koji vlada na dnu mora, ovaj “led” ostaje stabilan. Prilikom većih temperatura, manjeg pritiska ili jednostavno zbog mehaničkog opterećenja, metan se može osloboditi iz njegovog hidrata.

To znači da bi manji potres pod morem ili kratkotrajno lokalno povećanje temperature moglo dovesti do pojave u kojoj metan, slično ugljičnom dioksidu u čaši punoj gazirane vode, iz dubine mora odlazi na površinu. Voda sa visokim udjelom plina je lakša od vode u kojoj ga nema, a pored toga ima i manju gustoću. U slučaju da voda pod brodom odjednom ima manju gustoću, brod tone dublje pri čemu može potonuti upravo toliko da u njega ulazi okolna voda, zbog čega naravno može potonuti na dno.

Međutim, i nestajanje letjelica se može objasniti na ovaj način.

Kada se metan uzdiže iz vode u atmosferu, može dospjeti u motor letjelice i uzrokovati probleme budući da je u smjesi sa zrakom vrlo zapaljiv.

Valja ovdje naglasiti da nijedna teorija o razlogu nestajanja brodova i aviona u Bermudskom trokutu nije potvrđena, pa ni ova. Ipak ova teorija zvuči realnije od drugih teorija, sa naučnog aspekta gledajući, kao što je na primjer nastajanje vremenske rupe u kojoj avioni i brodovi nestaju u prošlosti ili budućnosti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan