Baterija napravljena od... papira

Baterija napravljena od... papira

15.01.2008

U mjesecu augustu prošle godine, naučnici sa Rensselaer Polytechnic Instituta u New Yorku otkrili su da listovi crnog papira mogu pohranjivati i otpuštati elektricitet. Pored svoje lakoće i fleksibilnosti, papir može izvući električnu energiju iz krvi i znoja, stvarajući na taj način uređaj koji bi mogao biti značajan izvor energije za male medicinske uređaje koji se ugrađuju unutar ljudskog tijela.

Naučnici su napravili papirnu bateriju povećavajući niz ugljikovih nanocjevčica na silikonskoj površini, koje su bile prekrivene rastopljenom celulozom (glavni sastojak papira). Nanocjevčice su činile da papir bude crn kao ugljen, a potrebno ih je relativno malo. “Ovo je i dalje 90% obični papir koji možete kupiti u prodavnici,“ kaže naučnik Pulickel Ajayan. “Ali najbolji dio na ovome je njegova svestranost. Mi možemo omotati neki uređaj papirom koji će mu služiti istodobno i kao izvor energije, a možemo ga umetnuti i unutar neke pukotine. Superiornija je u odnosu na konvencionalne baterije. Ako je prerežete napola, dobijete dvije baterije čija je jačina duplo manja od orginalne. Želite više energije? Spojite dva komada papira. „Baterija koja je napravljena od papira nije obična batrija nego naj-baterija,“ kaže Ajayan.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan