Australija je objavila šokantne slike lova na kitove

Australija je objavila šokantne slike lova na kitove

07.02.2008

Japanski kitolovci i dalje love kitove na veliko. Na slike koje je objavila Australija, Tokio je reagirao ljutito. Međutim, ostatak svijeta reagira zgražanjem.

Slike govore za sebe: Japanski kitolovci vuku dva kita svezana za peraje na brod. Jedan od kitova je odrasla životinja, ali je drugi kit mlađi od godinu dana. Moguće je da se radi o majci i mladunčetu.

Australijski ministar okoliša, Peter Garrett je i sam komentarisao slike: „Razočaravajuće je. Tako je bolno kada sebi predočite da nakon uboda harpune može i do 15 minuta trajati dok val ugine. Još je tužnije kada pomislite da se radi i o mladunčetu.“

Unatoč internacionalnim kritikama, Japan ne želi da se odrekne lova na kitove. Pod izgovorom da se kitolov koristi u naučne svrhe, već od 1986. godine se japanski kitolov može spriječiti na zakonit način. Meso kita se međutim može kupiti u Japanu sasvim normalno. Kitovo meso kao hrana je ukorjenjeno u japanskoj tradiciji, zbog čega se stanovnici Japana ne bune protiv kitolova.

U zadnjih 20 godina su Japanci ubili 7000 kitova a u toku antarktičkog ljeta, planiran je lov na 1000 životinja.

Slike su uslikane sa australijskog ribolovnog i carinskog kontrolnog broda na Antarktiku koji je poslan da bi prikupio dokaze. Australijska vlada razmišlja o tužbi pred nekim internacionalnim tribunalom protiv Japana. Slike bi se najvjerovatnije iskoristile u tužbi.

Unatoč tome što su se Japan i Australija dogovorili kako odbojan položaj Australije prema kitolovu neće utjecati na međusobnu trgovinu, Japan je optužio Australiju da slikama pokušava izazvati osjećaje u javnosti i da su ove slike pokušaj da se javnost zaslijepi. Navodno se na slici ne radi o majci i mladunčetu, nego o kitovima koji su slučajno uslikani zajedno, a u stvarnosti nisu imali nikakve veze jedno s drugim.

Aktivisti su najavili proteste i pokušaje da se spriječi ubijanje daljnjih kitova na Antarktiku.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan