Atkinsova dijeta pospješuje pojavu arterioskleroze

Atkinsova dijeta pospješuje pojavu arterioskleroze

10.03.2008

Nakon dugogodišnjeg dvoumljenja naučnika između dijete u kojoj se smanjuje masnoća i dijete u kojoj se smanjuju ugljikohidrati, pobjedu je odnijela dijeta u kojoj se reducira masnoća u prehrani. Razlog: izbjegavanje ugljikohidrata pospješuje arteriosklerozu.

Naučnici na polju prehrane se zaista godinama raspravljaju o tome, koja dijeta je „zdravija“ - ona u kojoj se reducira masnoća ili ona u kojoj se reduciraju ugljikohidrati. Takva dijeta je na primjer poznata Atkinsova dijeta u kojoj se reduciraju ugljikohidrati u korist proteina i masnoće.

Kardiolozi iz Milwaukee-ja su riješili dilemu. U studiji na tu temu su 20 ljudi nasumice odredili jednu ili drugu dijetu. Nakon nekog vremena su im mjerili elasticitet arterije na ruci. Već nakon šest sedmica su naučnici zaključili da je Atkinsova dijeta kod pacijenata dovela do smanjenja sposobnosti širenja arterija, dok je dijeta u kojoj su pacijenti reducirali masnoću čak i poboljšala elastičnost arterije.

Svoje saznanje su naučnici objavili u stručnom časopisu „Hypertension“.

Najvjerovatnije kod Atkinsove dijete visok postotak masnoće i smanjeni udio folne kiseline pospješuju nastanak arterioskleroze a time i rizik od srčanog i moždanog udara.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan