Arktički led se otapa brže nego što je bilo predviđeno

Arktički led se otapa brže nego što je bilo predviđeno

12.12.2007

Ovo ljeto je imalo grozne posljedice na Arktiku pa čak i Grenland. Otopilo se daleko više leda nego što je po IPCC-u bilo predviđeno da će se otopiti. Da li je ovo bila iznimka ili znak ubrzanja topljenja ubuduće?

Opravdane su pretpostavke da bi se arktički led mogao otopiti puno brže nego što se smatralo do sada. Satelitski snimci su to potvrdili ali i činjenicu da su se milijarde tona grenlandskog leda također otopile. Ustvari je ovo znak upozorenja jer ako se topljenje nastavi ovim tempom, dosadašnja predviđanja katastrofa u budućnosti su čak bila i preblaga.

Dodatni razlog velikom ovogodišnjem topljenju leda su osim vrućeg ljeta i vjetrovi koji nisu puhali u uobičajenom pravcu – kružno nego iz pravca Pacifika prema Atlantiku, te su velike količine leda dospjele u Grenlandsko more i otopile se mnogo brže nego inače.

Čak se razmišlja i o novim metodama za praćenje topljenja leda jer se smatra da je najkrajnije vrijeme za priznanje da su dosadašnje metode ustvari zastarjele.

Stalno se vrte podaci o tome do koje godine bi se led na Arktiku mogao otopiti. Nekada se spominje godina 2030, pa opet 2080. Sada je istraživač u oblasti klime koji radi za Nasa-u izjavio da bi se to moglo desiti već do 2012. godine.

Koju god izjavu prihvatimo ne možemo izbjeći činjenicu da se led u tom području topi daleko brže nego što se do sada očekivalo.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan