Arheolozi pronašli temelje Shakespeare-ovog pozorišta

Arheolozi pronašli temelje Shakespeare-ovog pozorišta

08.08.2008

Britanski arheolozi su iskopali temelje slavnog Shakespeare-ovog pozorišta iz 16. stoljeća u kojem su se prikazivala njegova ranija djela kao što su 'Romeo i Julia' i 'Mletački trgovac'.

Tokom radova na jednom zemljištu u Londonu su otkriveni temelji građevine za koju se smatralo da bi mogla biti od historijske važnosti te su pozvani stručnjaci sa Londonskog muzeja. Arheolog Jo Lyon nije na početku bio siguran da li bi se u ovom slučaju moglo raditi o Shakespearovom slavnom pozorištu pod nazivom 'The Theater'. Međutim, mjesto i starost pronalaska te tipični oblik ćoškova za to vrijeme idu u prilog toj teoriji.

Također se već duže vrijeme smatralo da je Shakespeare upravo u ovom području boravio za vrijeme početka svog književnog djelovanja. Njegova prva djela su se ovdje izvodila oko 1590. godine.

Shakespeare je ovo pozoriše morao srušiti zbog svađe sa vlasnikom zemljišta te ga je sagradio na drugom mjestu ponovo. Drvo koje je preneseno sa ovog mjesta je korišteno za izgradnju pozorišta koje je bilo poznato pod imenom 'The Globe'. U to vrijeme je Shakespeare bio član grupe pod imenom 'Lord Chamberlain's Men' a za njih je pisao i djela. Ostaci pozorišta 'The Globe' su pronađeni 1989. u Bankside-u, južno od Temse. U blizini ovog pozorišta je pronađena još jedna građevina pod nazivom 'The Rose'.

Godine 1997. je pozorište 'The Globe' ponovno izgrađeno i otvoreno za izvedbe.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan