Antidepresivi i lumbalni bolni sindrom

Antidepresivi i lumbalni bolni sindrom

25.01.2008

Liječnici često propisuju antidepresive pacijentima koji boluju od sindroma križobolje, navodeći tri glavna razloga: reduciranje depresije, poboljšavanje raspoloženja i sna.

Uprkos tome, propisivanje antidepresiva u ovom slučaju je veoma kontravezno budući da su razne studije došle su do različitih zaključaka.

Kako bi došli do ispravnih zaključaka, istraživači iz Cochrane kolaboracije su proveli studiju koja se fokusirala na procjenjivanje učinkovitosti antidepresiva kod sindroma križobolje. Studija je provedena na pacijentima koji boluju od sindroma križobolje (dvije grupe pacijenata: jedni sa antidepresivima, drugi sa placebom).

“Mi nismo pronašli ni jedan dokaz koji podržava propisivanje antidepresiva pacijentima koji boluju od hroničnog sindroma križobolje, kaže autor ove studije, dr. Donna Urquhart koja radi na Odjelu za epidemiologiju i preventivnu medicinu na Univerzitetu Monash u Melburnu, Australija.

Međutim, ovo ne znači da bi pacijenti koji boluju od depresije trebali izbjegavati antidepresive, s obzirom da su oni veoma važni kod liječenja hroničnih depresija.

Istraživači kažu da je potrebna longitudinalna studija na većem broju ljudi kako bi se potvrdio ovaj zaključak.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan