Antartički biljni i životinjski svijet preživio je ledeno doba

Antartički biljni i životinjski svijet preživio je ledeno doba

11.10.2007

Novi rad može promjeniti klimatske modele

Insekti, crvi, gliste i biljni svijet mogao bi pomoći u razrješavanju misterije o antartičkoj ledenoj historiji, prema novoj studiji koja je objavljena u magazinu Science.

Naučnici sa "British Antarctic Survey (BAS)" i univerziteta "Massey University New Zealand" obavijestili su da historija evolucije antartičkih kopnenih biljaka i životinjskog svijeta nije usklađena sa sadašnjom rekonstrukcijom prošlog ledenog doba, ako krenemo više od 23 miliona godina unazad.

U današnjem toplom periodu, manje od 1% Antartika je bez leda. Pretpostavljalo se da su tokom ledenog doba postajala područja bez leda, na kojima su antartičke biljne i životinjske vrste opstajale i razvijale se. Međutim, naučnici izvještavaju da iznimno dug period evolucijske izdržljivosti, izolacije i neobične sposobnosti za preživljavanje globalnih klimatskih promjena, izgleda je bio prije ‘norma’ nego izuzetak za kopneni svijet.

Zbog ove grupe beskičmenjaka, biljke i mikrobi su se skupljali na malenim djelovima ogromnog klimatskog kontinenta, što su naučnici nastojali da ignoriraju. Ali nedavni napredak u molekularnoj biologiji i biogeografiji pokazao je da su oni zaista značajni kada se pokušava rekonstruisati slika historije ledenog doba na našoj planeti. Za nas je sad važno da radimo zajedno sa naučnicima iz svih područja nauke radi integriranja novih bioloških dokaza u glacijalnom i klimatskom modelu. To će nam pomoći da odgovorimo na veliko globalno pitanje o prošlim i budućnim klimatskim promjenama i biti će dragocjen doprinos internacionalnoj polarnoj godini 2007-2008.’

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan