Analizom kose se saznaje gdje smo sve boravili

Analizom kose se saznaje gdje smo sve boravili

26.02.2008

Sastav izotopa u kosi može dati podatke o zadnjem mjestu gdje je osoba boravila.

Analiza izotopa atoma vodika i kisika u kosi može odati gdje se data osoba sve nalazila u zadnje vrijeme. Ovo funkcioniše iz razloga što oba elementa imaju lake i teške varijante čiji se odnosi često međusobno razlikuju, na primjer u vodenim tijelima. Iz tog razloga se određena signatura zadrži u kosi osobe koja na primjer konzumira određenu vodu i ta signatura ukazuje na okolinu u kojoj se ta voda nalazi.

Teške i lake varijante jednog te istog atoma se nazivaju izotopi. I kisik i vodik imaju različite izotope što znači da se voda može pojaviti u svakom obliku – tečnom, plinovitom, čvrstom. Voda u oceanu je na primjer relativno teška pošto laki izotopi brže ispare i teški ostaju.

Ove okolnosti su Ehleringer i njegove kolege iskoristili. Sakupili su uzorke kose i vode u 65 različitih američkih država i analizirali ih. I zaista se odnos izotopa lokalne vode za piće pokazao na kosi. Ehleringer smatra da je to zbog toga što se mnogi napitci poput piva, mlijeka i sokova proizvode upravo tu. Kada bi svi ljudi pili napitke iz Francuske, ova metoda ne bi funkcionisala.

U praksi se metoda već dokazala djelotvornom. Naime, američka policija je analizirala kosu žrtve ubojstva od koje su ostale samo kosti. Na ovaj način su pokušali saznati gdje je osoba boravila zadnjih godina svoga života. Tjemen kose pri tome pokazuje posljednje mjesto boravka. Budući da se zna kojom brzinom raste kosa, mjesta boravka se mogu relativno tačno navesti uz datume boravka.

Ehleringer za svoje otkriće može zamisliti i druge upotrebe, na primjer provjeravanje alibija kriminalca. Ukoliko kriminalac tvrdi da je u vrijeme nekog počinjenog zločina bio izvan države, analiza kose može dokazati da li govori istinu.

Analiza kose bi mogla biti korisna i za arheologe jer bi uz pomoć nje mogli pratiti kretanje naroda ili za biologe koji bi mogli odrediti kretanje životinja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan