Adobe se pridružuje Linux fondaciji

Adobe se pridružuje Linux fondaciji

02.04.2008

“Adobe Systems” se odlučila pridružiti neprofitnoj organizaciji “Linux fondacija” posvećenoj podršci razvoja “open source” operativnih sistema.

Fondacija je osnovana prošle godine spajanjem “Open Source Development Labs” i grupacije “Free Standards Group” a njeni članovi su između ostalog HP, IBM, Google i Nokia.

“Adobe-ina odluka na pridruživanje Linux fondaciji je prirodna u skladu sa njenom obavezom održavanja otvorenih standarda i open source-a, što pokazuje njeno vodstvo i gledanje unaprijed u software industriji”, kaže Jim Zemlin, izvršni direktor Linux fondacije.

Adobe je već započela sa razvijanjem alpha verzije Adobe Air-a za bogate web aplikacije na Linux sistemima. Air će omogućiti Linux programerima izgradnju bogatih web aplikacija koristeći se popularnim web tehnologijama, uključujući HTML, Ajax, Adobe Flash i Adobe Flex, bez potrebe dodatne platforme.

Trenutačna verzija Air-a radi samo na Sun Java tehnologiji, ali će do kraja godine izaći finalna verzija sa podrškom GNU Java-i.

Ovaj potez će učiniti ogroman preokret u industriji operativnih sistema, a sama činjenica da će Adobe nuditi svoje aplikacije na Linux-u bi mogla potaknuti veliki broj programera da napuste Microsoft Windows.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan