Pronađena glinena posudica Isusova?

Pronađena glinena posudica Isusova?

17.09.2008

U maju ove godine je poznati arheolog, Franck Goddio, koji arheološka otkrića traži pod morem, na dubini od pet metara pronašao glinenu posudu na kojoj između ostalog piše riječ 'Chrestou'. Pošto je ovo naziv za Isusa Krista, pitanje je - čija je ovo bila posuda?

Naučnici se raspravljaju i donose procjene kojih ima i previše. Da li je moguće da je ova posudica iz prve polovine 1. stoljeća bila Isusova?

Neki naučnici tvrde da imaju dobre argumente za to. Ako nije njegova, onda su je sigurno koristili mađioničari koji su njega smatrali najvećim mađioničarem na svijetu pa stoga napisali njegovo ime na nju. Ipak je Isus mogao da oživi mrtve i da liječi neizlječivo bolesne, glasi argument pojedinih naučnika.

Drugi pak tvrde da je to apsurdno, budući da na posudi ne piše samo pomenuta riječ, nego: 'DIA CHRESTOU OGOISTAIS'. Upravo ovaj ostatak zbunjuje naučnike jer ustvari niko ne zna tačno šta ovo znači. Jedino je sigurno da se radi o grčkim slovima a o značenju riječi postoje razne špekulacije.

Jedna je da je prašina podignuta potpuno bezrazložno, pošto je ime 'Chrestos' u Grčkoj bilo obično muško ime pa posudica stoga i ne mora imati nikakve veze sa Isusom.

Druga špekulacija je da riječ 'OGOISTAS' predstavlja kulturno društvo koje je obožavalo boga po imenu Ogo. Naime, na jednom jedinom mjestu se u antičkim spisima spominje ovo ime. Nositelj ovog imena se obožavao u današnjoj Turskoj, tačnije na zapadu.

Pobornici ove teorije smatraju da je trgovac iz tog dijela Turske odselio u Aleksandriju pred čijom obalom je pronađen dotični predmet, te je i dalje htio slaviti boga kojeg je slavio kod kuće te se priključio istomišljenicima, nakon čega je nastala posudica sa ovim natpisom. Navodno je posudu posvetio svom kulturnom društvu koje obožava boga Ogo.

Teorija i raznih objašnjenja ima i više ali je jedno sigurno: ako je istina da se natpis na ovoj posudi zaista odnosi na Isusa, onda bi ovo bio novi najraniji dokaz kršćanstva. Do sada je kao najstariji dokaz kršćanstva predstavljalo pismo koje je napisao apostol Pavao oko 51. god. nakon Krista.

Rasprava o misterioznom predmetu će se nastaviti: dok se danas predmet avionom transportira u Madrid i pokaže na jednoj izložbi, paralelno će se održati konferencija po nazivu 'Maritime Archaeology and Ancient Trade' koja će se pozabaviti posudom sa naučnog aspekta.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan