'Zelena' koža je popularna ove sezone

'Zelena' koža je popularna ove sezone

10.10.2007

Modni kreatori bi nakon posljednje kožne revije mogli uskoro imati ‘zeleniju’ kolekciju. Naučnici iz Indije modifikovali su proces prerade za pravljene što ekološko pogodnije kože, izvještava “Anne Pichon Chemistry & Industry”, magazin za SCI (Society of Chemical Industry).

Prerada kože je složen hemijski proces koji se upotrebljava za transformaciju kratkotrajnog sirovog krzna i kože u trajnu kožu. Nažalost, kao rezultat javlja se visok nivo zagađenosti koji se ispušta u vodu. Raghava Rao i njegov tim sa institute “Central Leather Research Institute” (CLRI) u Adyar-u uspjeli su modifikovati procese za pravljenje ekološko pogodnije kože, koji se pokazao mnogo djelotvorniji.

Istraživači su otkrili da jednostavnim preusmjerenjem reda prerade i post-prerade mogu drastično poboljšati proces. Također promoviranjem nehemijskih metoda, reducirali su količinu hemikalija za oko 82% uštedivši energije blizu 40%.

“Značaj je ogroman u kontekstu izazova zaštite okoliša vezano za utjecaj kožne industrije” smatra Rao. Najvažnije je što se ne dolazi do gubitka kvalitete kože u poređenju sa konvencionalnim metodama pravljenja kože.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan