'Phoenix' ne može ispitati pregrube uzorke tla na Marsu

'Phoenix' ne može ispitati pregrube uzorke tla na Marsu

08.06.2008

Prije gotovo deset mjeseci je letjelica 'Phoenix' poslana na Mars u svrhu ispitivanja tla, ne bi li između ostalog pronašla ugljik, hidrogen i dušik te moguće uslove za život na ovoj planeti. Međutim, robot nije u stanju u pećnicu utrpati uzorke tla koji su očito pregrubi da bi prošli kroz filter.

Kroz filter mogu proći samo čestice manje od jednog milimetra. Moguće je da je upravo to razlog što u pećnicu nisu upali uzorci tla koji se tu trebaju zagrijati zbog proučavanja njihovog sastava. Moguće je da je sastav tla na Marsu pregrub za filter kroz koji je predviđeno da najmanje čestice dostignu u pećnicu.

Trenutno inžinjeri i naučnici pokušavaju riješiti ovaj problem na Univerzitetu u Arizoni i sigurno je samo da će biti potrebno nekoliko dana da se uspostavi uzrok nepravilnog funkcionisanja. Još nije sigurno da li je uzorak pijeska pregrub za ulazak u pećnicu ili je instrument za transportiranje čestica uzorka u kvaru.

U slučaju da se uspostavi da se pećnica neće moći koristiti, 'Phoenix' će ipak biti u stanju nastaviti sa radom jer ima druge instrumente na raspolaganju za daljnja ispitivanja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan