„Izgubljeni svijet“ u Indoneziji

„Izgubljeni svijet“ u Indoneziji

19.12.2007

Godine 1990. je vlada htjela u tom području napraviti hidroelektranu, čime bi ovaj veličanstveni dio Zemlje nestao pod vodom, a svako malo se u tom području pronalaze nove životinjske i biljne vrste.

Na zapadnom dijelu otoka Papua koji pripada Indoneziji je tim istraživača već 2006. pronašao oko 20 do sada nepoznatih vrsta žaba, četiri vrste leptira, nekolicinu novih biljnih vrsta, između ostalog pet vrsta palmi.

Ove godine je pronađen džinovski pacov, težine oko 1,4kg. Veći je pet puta od običnog pacova.

Sam je više puta bez straha prilazio istraživačima koji su osim njega pronašli i pigmejskog oposuma, životinju koja se smatra najmanjim tabolčarem na svijetu.

Pronalazak do sada nepoznatih vrsta sisavaca je u 21. stoljeću u svakom slučaju sama po sebi veoma rijetka pojava.

Ova površina od nekih 300000 hektara netaknute prirode je kao oaza u današnjem vremenu u kojem prevladava zagađenje okoliša i uništavanje šuma zajedno sa prirodnim staništima životinja koje u njima žive.

Ostaje još samo nada da se planovi izgradnje hidroelektrane koji su propali zbog finansijske krize koja je vladala u Indoneziji od 1998. do 1999. neće obnoviti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan